torstai 28. tammikuuta 2016

Muutos lähtee tahdosta



Moni haluaa asioiden muuttuvan, useat valittavat tyytymättömyyttään oman suhteen tämän hetkiseen arkeen. Tämän tästä kuulen parisuhteissa muutosta haluavan valittavan, että hän haluaisi parannusta, mutta kun kumppani tai perhe ei kuitenkaan lähde mukaan uudistuksen tekoon eikä sitä siksi edes kannata yrittää. ”Kunnei siitä kuitenkaan tule mitään”. Neuvontatilanteissa tuleekin useasti ilmi, ettei kumppani ole edes ollut tietoinen muutostoiveesta. Muutosta haluava osapuoli on pitänyt tyytymättömyytensä sisässään tai ei ole ainakaan konkreettisesti puhunut siitä kumppanilleen eikä varsinkaan kertonut, minkä hän haluaisi muuttuvan ja miten. 





Ensimmäinen askel kohti muutosta on tiedostaa itselle, minkä haluaisit muuttuvan tai mikä asia sinua konkreettisesti ärsyttää. Toisinaan se riittää avaamaan keskustelun ja sen pohjalta voitte yhdessä miettiä, millainen arki teillä muutoksen jälkeen olisi ja miten se toteutuisi.

 

Tahdosta voi lähteä tekoihin

 


Kun kerrot kumppanillesi selkeästi, mikä asia teidän arjessa ei mielestäsi toimi, mikä saa sinut surulliseksi tai suututtaa sinua, hän voi reagoida juuri tähän. Jos kuitenkin olet vihainen ja tuiskit, etkä varsinaisesti kerro, mikä ottaa päähän, hän ei voi kuin reagoida kiukkuusi – ja jäädä täysin tietämättömäksi, mikä voisi olla toisin ja mikä estäisi suuttumuksesi.


Suuttumuksen keskellä puhuminen ei usein suju toivotulla tavalla. Siksi onkin hyvä ensin kertoa kumppanille, että toivot keskustelua ja vaikka sopia, milloin te kummatkin varaatte siihen aikaa. Teidän on hyvä valmistautua keskustelutuokioon miettimällä, mitä haluatte sanoa. Keskustelun aikana teidän molempien tulee keskittyä puhumiseen ja toki myös kuuntelemiseen eli jättää puhelimet ja muut ärsykkeet pois. Myös TV tulee olla tuolloin suljettuna. Keskustelun aikana keskitytte vain toisiinne ja sanomisiinne. On myös hyvä muistaa, että olet itse vastuussa siitä, että kumppanisi ymmärtää sinua. Älä siis puhu kiertäen kaartaen, vaan selkeästi ja muista myös tarkistaa, ymmärsikö hän viestisi.

 

Ja pienistä asioista

 


Suurien muutosten tekeminen vie aikaa eikä niitä useinkaan voida tehdä kerralla. Olkaa armollisia itsellenne ja toisillenne. Antakaa varsinkin suurille muutoksille aikaa kehittyä osaksi arkeanne. Ja muistakaa, että suuretkin muutokset lähtevät pienistä teoista. Joskus ne pienet teotkin riittävät....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti