maanantai 18. tammikuuta 2016

Onko mustasukkaisuus parisuhteen onni vai tuho?

Suhteet ovat yksilöllisiä. Niinpä mustasukkaisuus voi olla parisuhdetta kalvava tunne, mutta myös piristävä osoitus aidosta välittämisestä. Mustasukkaisuuden tunteen pohjalla on aina peruskysymys: valitsetko minut?

Mustasukkaisuutta pidetään lähinnä parisuhteen alkutaipaleen aikana normaalina tunteena, koska silloin meillä ei vielä välttämättä ole selvää kuvaa kumppanin rajoista. Emme tiedä, kohtaavatko rajamme toisensa vai ovatko ne kenties kaukana toisistaan. Emme vielä tiedä, voimmeko luottaa kumppaniin.

Suhteen aikana me muutumme ja kehitymme yksilöinä, sitä kautta myös suhteemme muuttuu ja kehittyy. Siksi on myös mahdollista, että mustasukkaisuuden tunnetta ilmenee vasta suhteen myöhemmässä vaiheessa.

Mustasukkaisuuden taustalla voi olla menettämisen ja hylätyksi tulemisen pelko, epävarmuus omasta asemasta tai toisen rajoista, oma riittämättömyyden tai turvattomuuden tunne sekä huono, kolhuja kärsinyt itsetunto. Myös menneisyyden kokemukset ja väärinymmärrykset voivat aiheuttaa mustasukkaisuutta.

Rehellinen ja avoin keskustelu auttaa ymmärtämään niin omia kuin kumppaninkin tunteita. On tärkeää, että kumpikin osapuoli tulee kuulluksi ja ymmärretyksi. Koska mustasukkaisuuteen liittyvistä tunteista puhuminen koetaan usein vaikeaksi, menee keskustelu tällä herkällä alueella monesti syyttelyksi eikä siksi etene rakentavasti. Tällaisessa tilanteessa apua löytyy esim. Solmuja parisuhteessa® -neuvonnasta. 

Onko mustasukkaisuus kalvanut sinun suhdettasi? Miten olette selvinneet tilanteesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti